Плануючи інтер’єр майбутньої кухні, багато опиняються перед вибором, як розмістити меблі і техніку максимально зручно. Стильна і функціональна планування — це компромісне рішення, яке вимагає ретельного підходу до облаштування приміщення. Перш ніж придбати і розставити необхідні предмети меблів, рекомендують прорахувати їх розташування і розміри: глибину полиць, довжину стільниць, спосіб відкривання дверцят на верхніх і нижніх секціях. Від таких дрібниць залежить, наскільки комфортним буде новий гарнітур в експлуатації.
Параметри нижніх модулів
При виборі гарнітура для кухні радять дивитися, чи відповідають габарити підлогових шаф площі приміщення.
Нижній ряд беруть за основу, в залежності від його розташування в подальшому розміщують навісні шафи, пенали, техніку та інші елементи.
Стандартні параметри:
- нижні тумби зі стільницею мають висоту 85-95 см;
- ніжки або цоколь – близько 10 см;
- товщина стільниці – від 3,5 до 5 см;
- розмір стільниці від краю до стіни — 60 см, але є більш широкі – від 90 до 120, а також і більш компактні – близько 50 см;
- фасад з дверцятами може бути різним по ширині, але не більше 90 см;
- висота між полицями – від 15 до 40 см (в одному шафці буває від 2 до 3 полиць);
- ящики комода всередині – до 14 см;
- загальний розмір нижньої секції близько 90 див.
Підлогова тумба разом зі стільницею встановлюється на оптимальну висоту: занадто високе розташування створить додаткове навантаження на кисті і лікті, низькі робочі поверхні змушують схилятися над стільницею.
Глибина ящиків узгоджується з розмірами стільниці – як правило, глибина стандартних модулів трохи вже параметрів стільниці. Підлогові пенали часто мають глибину 50-57 див. В ширину кожен нижній ящик приблизно близько 40 см, можливі і великі габарити, наприклад, 60 див. Кухонні шафи робляться по ширині, яка ділиться на 15 і 20 без залишку. Фасади гарнітура можуть бути вузькі – 15 см, часто оснащені висувними кошиками.
Різні виробники дотримуються певних обраних стандартів. Меблі від різних виробників може відрізнятися за типовими розмірами. Параметри гарнітура краще уточнити перед покупкою.
Габарити верхнього ряду
За спостереженнями виробників кухонних меблів, навісні модулі задіють в 3 рази частіше нижнього ряду. Вважається, що настінні секції застосовують для зберігання часто використовуваних продуктів і предметів, а підлогові — для громіздкої техніки та посуду.
Підбираючи верхні шафи, важливо врахувати проміжок між підлогової тумбою і навісними шафами.
Занадто низьке розташування верхніх модулів може призвести до травм під час кухонних робіт. Занадто високе розміщення настінних ящиків незручно: щоб дістати посуд або продукти, знадобиться стрем’янка або табурет. Ширина верхньої секції збігається з нижнім рядом. Стандарт для розміщення меблів у кухні підібраний для зростання 165 см, для низькорослих навісні модулі спускають нижче, для високих їх піднімають. Верхня полиця шафки розміщується біля кисті витягнутої вгору руки.
Типові настінні секції мають наступні параметри:
- розміщують навісні ящики над робочою поверхнею на висоті 45-60 см (враховується зростання власника кухні);
- висота настінних секцій — 70-90 см;
- глибина— 30 см;
- ширина – від 15 до 90 см;
- кутова конструкція — 60х60 см.
Ярус з нішею для розміщення СВЧ-печі роблять у висоту близько 35-38 см з відкритою нижньою полицею, глибина якої теж 35 див. Така ніша може поєднуватися з наддувним секцією або представляти окремий модуль. Ширина полиці від 56 див. Витяжку встановлюють 80 см над газовою плитою і 70 см від поверхні електричної. Повісивши витяжку вище, знижують швидкість і ефективність її роботи, низьке розміщення впливає на тривалість роботи обладнання: від перегріву витяжка може зламатися.
Правильні розрахунки дозволять максимально комфортно і практично розмістити навісні ящики, обладнати функціональну і сучасну кухню.
Розміщення стільниці
При складанні плану майбутньої кухні важливо знайти гармонійне співвідношення між економічним розподілом шаф і їх функціональним використанням. Типові гарнітури, поставлені згідно запропонованої в магазині схемою, можуть доставляти незручність. Перед придбанням меблів краще спланувати розміщення кожної секції. Виміряти глибину, висоту, ширину, щоб точно бути впевненим, що ні один з шаф не створить дискомфорту після установки.
Спочатку планують, як буде розташовуватися стільниця з плитою і миттям.
Стандартні стільниці мають:
- висоту по фасаду — 85 см;
- глибину робочої поверхні — 60 див.
Ця стільниця розрахована на власника середнього зросту. Під зріст і довжину рук підбирають індивідуальні параметри робочої поверхні: глибиною 70 см, висотою 90 див.
Близько 155 см робочої зони — це область для теплової обробки їжі і нарізки готової, тут розташована плита, може бути мультиварка або СВЧ-піч і стільниця. Приблизно 100-120 см займає мийка і область для підготовки продуктів: розморожування, нарізка.
На окремих видах гарнітурів стільниці бувають по висоті різними (часто роль більш високої виконує барна стійка).
Низькі рівні – від 60 см – підійдуть для підготовки м’ясних і рибних продуктів, розміщення нестандартної техніки, наприклад, м’ясорубки. Високі стільниці – від 90 см (такий формату буває біля стійки і широкого пеналу) – підійдуть для приготування десертів і коктейлів.
Параметри поверхні для приготування вибирають під розміри мийки і плити. Глибина секцій нагорі повинна бути коротше нижніх шаф в півтора рази. Дуже широкі стільниці підійдуть для високорослих людей, у цій ситуації верхні яруси піднімаються над столом до 75 див.
Залежність розмірів від планування
Ідеальні параметри кухонних гарнітурів вибираються за площею і плануванням приміщення. Є нормативи для розміщення газової плити — в 15-20 см від вікна і стіни, у півметра від холодильника. У малогабаритних квартирах встановлюють вузьку плиту на 2 конфорки з компактною витяжкою.
В процесі приготування на кухні доводиться пересуватися, щоб дістати або прибрати предмети на місце. Довжина гарнітура залежить від формату приміщення.
Занадто далеко один від одного розміщені робочі поверхні і повішені над ними шафи зажадають більше рухатися під час приготування страв.
Особливо це стає помітно в габаритних кухнях. В квадратної і прямокутної кухні розмістити стандартну меблі не складе праці. Нестандартне планування з нішами, скошеними стелями, неправильним розташуванням стін вимагає індивідуального підходу, ймовірно, меблі повністю або частково знадобиться виготовити на замовлення.
Виробники кухонних меблів пропонують стандартні гарнітури, розраховані на типові приміщення. Вони ж надають послуги та створення індивідуальних проектів з урахуванням особливостей приміщення. Досвідчені фахівці зроблять необхідні заміри і врахують побажання власника. Для кожного приміщення можна підібрати оптимальний варіант меблювання.
Розмір кухонного гарнітура також залежить від його різновиду.
- Пряма кухня. Розміщують шафи і тумби уздовж однієї із стін. Холодильник рекомендують розміщувати з протилежного боку або збоку. Це робиться для створення ефективного робочого трикутника.
- Кутова кухня. Дозволяє економно використовувати площу приміщення, що особливо зручно на невеликих кухнях. Кутове розміщення вимагає розумного підходу до розподілу робочих зон (холодильник, мийка, плита) і до вибору способів відкривання шафок (орні варіанти у кутових секціях замінюють на розсувні).
- П-образна кухня. При такому плануванні використання робочих поверхонь найбільш ефективно. Радять в такій кухні робочі зони розміщувати ближче до середини. Часто середня частина розташована біля віконного отвору.
- G-подібна. В квадратній плануванні нерідко використовують гарнітури з барною стійкою. Меблі розставляють уздовж трьох стін, з торця до однієї частини приєднана поверхню, яку використовують як робочу зону або обідній стіл. Дуже зручно в кухні-студії.
- Острівна кухня. Острів — окремо стоїть поверхня може бути в будь-якому вигляді планування. Нерідко на острові розташована варильна панель або миття.
Як підібрати оптимальний варіант?
Зупинивши вибір на одній з різновидів кухонного гарнітура, треба врахувати планування приміщення, його площа, загальні габарити нижнього і верхнього ярусів, поєднання меблів і побутової техніки. Навіть якщо один з вподобаних варіантів буде займати більше місця, ніж передбачалося, краще вибрати інший. Облаштовують кухню, враховуючи її площа і планування. У малогабаритних квартирах часто розмір кухні не буває більше 7 м2.
Для невеликих приміщень дизайнери рекомендують виконати проект гарнітура за індивідуальним замовленням. Типові модулі можуть не вміститися в маленький об’єм.
Створюючи проекти передбачуваної кухні, дизайнери включають всю необхідну меблі та побутову техніку. Окремі предмети можна виключити або зробити компактнішими. Варочну панель вибрати з двома конфорками замість чотирьох — це додаткова економія вільного місця. Холодильник можна винести на балкон або підібрати компактний вбудований. Вбудовані техніка і меблі відмінно підійдуть для невеликих площ, економлячи вільне місце. А виглядають такі кухні досить стильно.
Приміщення розміром вище 12 м2 дозволяють вибрати будь-яку різновид гарнітура. Обставляючи великі площі, не слід забувати про правило робочого трикутника: мийку, плиту і холодильник розміщують на його вершинах. Для робочої зони радять відводити від 4 до 7 м2, оскільки процес роботи на кухні стане приємніше і легше.
Кухонні гарнітури стандартного розміру мають ряд переваг:
- готові секції можна подивитися і зняти заміри;
- вибрати модулі для певного приміщення;
- придбати і встановити меблі в короткі терміни;
- заощадити на витратах.
Типова меблі розрахована для стандартного набору столового приладдя та техніки. Довжина, глибина, висота гарнітура підбирають під площу кухні.
Мінімальна кількість секцій, які зазвичай встановлюють — три:
- тумба зі стільницею;
- ящик з мийкою;
- секція з варильною панеллю.
На місткою кухні монтують у ніші пральну і посудомийну машини, висувний холодильник. Встановлюють різні види шаф: навісні, напольні пенали, комоди, відкриті полиці.
З чого почати розробку проекту власній кухні? Зазвичай креслять план приміщення, куди планують придбати меблі. Для цього вимірюють довжину і ширину кухні, глибину ніш, розміри дверних і віконних прорізів. Всі виміри зазначають на кресленні. Місця розміщення каналізації і водопроводу, електромереж та вентиляції теж вносять в план. Схеми допоможуть при плануванні розміщення в гарнітурі техніки, вентиляції та мийки.
Параметри гарнітура повинні збігатися з розмірами площі кухні. Підбираючи відповідну меблі та кухонне обладнання, рекомендують намалювати ескізи передбачуваної розстановки предметів. Якщо отриманий варіант влаштує, складають точний план розміщення меблів. У ньому важливо співвіднести параметри всіх секцій з плануванням і площею приміщення.
На цьому етапі можна вносити корективи у виборі модулів та їх розмірів.
При створенні схеми враховують:
- як розташувати мийку, плиту, холодильник;
- де поставити шафи і техніку;
- відстань між робочими зонами;
- висоту розміщення настінних шафок;
- площа фартуха;
- ширину стільниці і глибину ящиків.
На плані передбачається ще обідня зона і вільний місце. Надлишок шаф і обладнання не додадуть комфорту на кухні і буде заважати готувати. Для зручності господині посуд і продукти повинні бути на відстані не більше 1,5 м від робочих поверхонь, миття і плити. Це при розмітці шаф на плані рекомендують врахувати.
Оптимально розподілити меблі різних розмірів, зробити її функціональної допоможе зонування верхньої і нижньої частин гарнітура.
Виділяють кілька функціональних зон.
- Нижня — від цоколя до середньої полиці тумби (висота 40 см). Зберігають предмети та посуд, що використовуються рідко, це ускладнений доступ. Підійдуть широкі висувні полиці або ящики.
- Нижче середнього — від другої полиці тумби до пояса (45-75 см). Не цілком доступна, але добре проглядається. Вдало розмістити невелику побутову техніку та столові приналежності.
- Середня — від стільниці до першої полиці верхнього ярусу (75-180 см). Це вважається найбільш використовуваної частиною гарнітура.
- Висока — верхні полиці навісних ящиків (від 180 см). Мало функціональна, знаходиться в недосяжності. Зберігають легкі предмети, щоб дістати їх, доведеться вставати на підставку.
Такий умовний поділ допоможе спланувати розміщення посуду і продуктів на підготовчому етапі. Можливо, точно визначивши, де буде знаходитися той чи інший предмет, стане легше зробити вибір кухонного гарнітура.
Наступного відео ви дізнаєтесь, як зробити зручну кухню з урахуванням правил ергономіки.