Помпейських піч – схема, принцип роботи і конструкція

Коли справа стосується приготування знаменитої італійської піци, професіонали відзначають, що на якість впливають не тільки правильно підігнані інгредієнти, але і піч, в якій буде піца приготовлена. Така піч називається помпейской. Звичайно, в міських умовах громадського харчування виробництво піци поставлено на потік. Тому в піцеріях встановлюють щось схоже на помпейських грубку. Але, якщо ви хочете покуштувати справжнього італійського ласощі, тоді вам краще пошукати місце, де встановлена справжня піч, в якій буде випікатися тонка, ніжна і соковита всередині піца. Отже, давайте розберемося, що таке помпейських піч (схема, принцип роботи і її пристрій).

Пристрій приладу

Якщо порівнювати цю конструкцію з іншими варіантами пищеварочных печей, то вона одна з найпростіших. До її складу входить:

  • Фундамент.
  • Стіл, який зводиться до зручної для вас висоти.
  • Під, на якому розпалюють дрова, а потім готують їжу.
  • Напівкруглий звід з вогнетривких цеглин.
  • Димар.
  • Зовнішня обробка і теплоізоляція.

Увага! Що стосується діаметру внутрішньої окружності склепіння. Є певні параметри, які ідеальні для досягнення необхідної температури всередині печі. Ці розміри варіюються в межах від 81 до 106 див. Чому такий суворий діапазон? Вся справа в дровах. Якщо брати розмір менше, то необхідну кількість дров для розпалювання просто не поміститися. Якщо вибудовувати звід більше, то буде перевитрата палива.

Фундамент і стіл

Піч для піци на дровах є володаркою досить значного ваги, не менше 600 кг. Тому під неї обов’язково заливається фундамент. Це плитное споруда з армуючим металевим каркасом з категорії мілкозаглублених. Заливається фундамент, як окремий елемент.

Стіл, як вже було сказано вище, піднімається по висоті до зручного для вас рівня. Зводять його з бетонних блоків. Сама конструкція столу – це коробка з нішею всередині, в якій зберігаються дрова. А ось верхня поверхня – це двошарове споруда.

  1. Це залізобетонна перемичка з армокаркасом з металевої арматури.
  2. Це теплоізоляційна суміш, до складу якої входять бетонний розчин, перліт (дрібний річковий пісок) і керамзит.

Звід і димар

Це, по суті, сама піч для піци на дровах. Саме від її правильного зведення буде залежати якість приготовленої піци. Раніше, і сьогодні в Італії, її виготовляють з каменю або глини. Але пічники вважають, що оптимальний, хоча і дорогий варіант – це шамотна цегла. Він прекрасно витримує великі температури і відкритого полум’я вогню.

Димар розташовують у передній частині самого агрегату близько топкового отвору. Так як температура вихідних газів не така висока, як всередині топкової камери, димохідну трубу можна піднімати із звичайної будівельної цегли.

Теплоізоляція

Це один з найважливіших моментів. Саме від утеплення склепіння печі залежить, скільки палива буде витрачено на її прогрів. І чим краще теплоізоляція, тим менше дров ви витратите. Під приладу вже утеплений з допомогою керамзитобетону, а ось звід можна ізолювати, використовуючи різні матеріали і технології.

  • Можна звід з зовнішньої сторони обкласти традиційними теплоізоляційними матеріалами. Приміром, базальтової ватою або скловатою.
  • Можна покрити звід товстим шаром з цементно-перлітового розчину.
  • Можна спорудити навколо печі додатковий кожух з того ж будівельної цегли. Зазор між двома частинами агрегату можна заповнити керамзитом або перлітом.

Чому так необхідна теплоізоляція? Вся справа в принципі роботи помпейской печі. Адже основа всього, що відбувається всередині топки – це спалювання дров, виділення величезної теплової енергії, яка піднімається вгору до купола зводу, відбивається від нього і знову потрапляє в топковий простір. Тобто, виходить сильна концентрація тепла всередині камери згоряння. Ось чому дров’яна піч для піци є економічною в плані споживання використовуваного палива.

Спорудження зводу

Зрозуміло, що найскладнішою частиною є напівкруглий склепіння. Щоб його зібрати, необхідно знати схему і порядовку цього елемента помпейской печі. Скласти куполом прилад, не встановивши каркас, не вийде. Тому вам доведеться спочатку спорудити каркас, а потім по ньому вибудовувати купол. Оптимальний варіант каркаса – фанерні листи.

Зверніть виймання на фотографію знизу, на ній показана схема проведення даного процесу.

Насправді це складний монтажний процес. В ньому є безліч суто технологічних нюансів, особливо це стосується кладки цегляних рядів, в яких є варіанти укладання плазом, на ребро і стояком. Навіть на фото видно, в яких рядах і як укладаються цеглини.

Єдине, на що хотілося б звернути вашу увагу, це демонтаж каркаса. Його потрібно встановлювати таким чином, щоб цей процес був легким без отримання травм. Адже залазити для видалення фанерних елементів доведеться прямо всередину топки. Зверніть також увагу на позицію «4». Там чітко видно, що в кожному ряду встановлюється стесанный під клин один цегла. Він зазвичай встановлюється останнім, розпираючи всю цегляну кладку.

Це все, що хотілося сказати про помпейской печі для приготування піци. Зробити її своїми руками непросто, особливо підняти склепіння. Тому рекомендуємо для її побудови скористатися послугами професійних пічників. До того ж фахівці рекомендують для російського регіону зовсім іншу конструкцію.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code