Що собою являють опалювально варильні печі

Власники невеликих заміських котеджів давно не переймаються проблемами опалення. Існує досить широкий ряд опалювальних агрегатів, які не треба зав’язувати трубної розводкою з установкою радіаторів. Невеликі печі з різних матеріалів, що працюють на твердому паливі, вирішують завдання, пов’язані з обігрівом невеликих приміщень. Але дачники пред’являють цим печей досить жорсткі вимоги, де одним з них є багатофункціональність агрегату. Що це означає? Приміром, опалювально варильні печі, на яких можна ще й готувати їжу. Це конструкція, якщо так можна сказати, два в одному.

Тобто, з допомогою цих опалювальних установок можна вирішити відразу два завдання: опалення будинку та приготування їжі. І це не тільки зручно, це просто економно. Уявіть собі, що вам не треба розтоплювати ще один прилад, на якому довелося б готувати. А, значить, не треба буде витрачати паливо. За всіма показниками опалювально варильні печі для дачі – ідеальний варіант.

Що пропонують виробники

Є два варіанти, які можуть бути використані для реалізації установки: готові металеві печі та цегляні, які доведеться споруджувати за місцем.

Металевий варіант – це два підвиди, в основі яких лежить використовується у виробництві метал. Це чавун або сталь. Обидві конструкції сьогодні присутні на ринку, обидві затребувані. Не будемо в цій статті розбиратися, яка модель краще іншого. В даний час виробники намагаються підійти до виготовлення, використовуючи сучасні технології і матеріали, враховуючи новітні розробки вчених. Тому, якщо ви вже зробили свій вибір у бік придбання металевої конструкції, то радимо вибирати моделі, які відносяться до категорії «опалювально варильні печі тривалого горіння».

Вони не так «ненажерливі», як традиційні металеві пічки, тому є економними. Є моделі, в які закладку дров проводять два рази на добу. При цьому вони чудово виділяють теплову енергію. Є ще кілька переваг у даної категорії печей:

  • Компактні розміри, невелика вага.
  • Їх можна переставляти по вашому розсуду в будь-яке місце. Головне – правильно підвести димохідну трубу.
  • Прийнятна ціна.
  • Презентабельний зовнішній вигляд.
  • З їх допомогою можна швидко нагріти приміщення.

До речі, про зовнішньому вигляді. В даний час виробники дверцята топки забезпечують жароміцним склом, виходить своєрідна піч камін з плитою. Ось одна з таких моделей на фотографії нижче. Це чавунна пічка.

Якщо розглянути цей варіант уважно, то ви зможете побачити, що над камерою згоряння встановлений ще один відсік, закритий дверцятами і з встановленим на ній термометром. Це духова шафа. Тобто, виходить, що дана модель – це три в одному, піч камін з духовкою і варильною плитою. Для невеликої дачі це просто ідеальна конструкція.

Модельна лінійка

Хотілося б кілька слів сказати про виробників і представляються ними моделях. Варіантів на ринку чимало. І, як звичайно, кожна модель обов’язково знаходить свого споживача. Ми ж хочемо зупинитися на деяких з них, щоб ви розуміли, який сучасний вибір.

  • Модель Alma Mons – це піч камінного типу, виготовлена з чавуну. Особливість конструкції – футеровка топки з шамотної цегли, що забезпечує тривале збереження тепла всередині агрегату.
  • Баварія – це вертикальні установки з чавуну або сталі, топку в яких також обробляють вогнетривкою цеглою.
  • Бренеран – деякі називають її канадкою. Це бочкоподібна модель горизонтального типу. Невеликих розмірів і ваги, зазвичай використовується не опалювальних дачах для швидкого прогріву приміщень.
  • Тайга – чимось схожа на канадку, але у неї варильна плита – це, швидше за все, функціональне доповнення, ніж одна з основних частин печі. До речі, ось її фотографія розташована знизу.

Багато з металевих моделей домашні майстри виготовляють своїми руками. Креслення приладів можна знайти в Інтернеті, використовуються достатньо прості і загальнодоступні матеріал. Тут важливо вміння володіти навичками роботи з електричним зварювальним апаратом. Так що, якщо ви непоганий зварювальник, то Тайгу або канадку зможете зробити самі без проблем.

Цегляні конструкції

Отже, ми переходимо до досить складної теми – опалювально варильні печі з цегли. У чому складність даної конструкції? По-перше, відзначимо, що якщо ви ніколи пічними роботами не займалися, то доведеться розібратися в даній темі досконально, діставшись до дрібниць. Як і будь-яка складна робота, вона вимагає певних знань. І якщо схему споруди і її внутрішню конструкцію можна сьогодні дізнатися швидко, то з нюансами зведення доведеться повозитися.

По-друге, треба правильно підібрати необхідні матеріали. Приміром, для спорудження будь цегляної печі потрібно червоний вогнетривку цеглу, а ось топкову камеру зазвичай викладають з шамотної цегли. В опалювально варильних приладах можна встановлювати готову топку, виготовлений з чавуну. Це не тільки скорочує час проведення будівництва печі, але і зменшує її вартість. Шамотна цегла – матеріал дорогий.

Конструктивні особливості

Які елементи є основними в даному типі печей?

  • Топкова камера. В принципі, це звичайна камера, конфігурація якої може змінюватися в залежності від використовуваного палива. А так як ми говоримо в цій статті про дров’яних варочних печей, то викладати камеру треба буде з високою стелею. Для дров необхідний обсяг.
  • Варильна чавунна плита для печі. Звертаємо вашу увагу – саме чавунна. Сталь не витримає високих температур, а в деяких випадках і зіткнення з відкритим вогнем. Сталевий лист просто почне змінювати свої розміри і жолобитися. Чавун з такими навантаженнями впоратися без проблем. Що стосується розмірів чавунної плити для печі, то це в основному залежить від розмірів самої печі і від того, як інтенсивно ви будете готувати. Тому на ринку ви можете придбати варильні чавунні панелі з однією або двома конфорками. До речі, панель найчастіше встановлюється над топкової камерою, рідко в спеціальній ніші. Саме таке розташування зменшує теплові втрати, що йдуть на обігрів плити.
  • Духовка. Це готовий виріб, зазвичай з чавуну. Місце її установки залежить від конструкції печі. Вона може бути встановлена над камерою згоряння палива або поруч по горизонталі. Найчастіше духова шафа використовується для підтримки приготованих блюд в гарячому стані.

Найважливіше в конструкції такого типу опалювальних агрегатів – це зав’язати всі конструктивні елементи в єдину систему, в якій основою є ефективний розподіл гарячих повітряних мас. Тобто, нагріте повітря в топці повинен пройти за визначеним контуром, щоб залишити все своє тепло і для варіння, і для підігріву, і для опалення.

Увага! Є одна конструктивна деталь, яка робить таку піч унікальною. Це природна витяжка над варильною плитою. Правда, доведеться при спорудженні приділити особливу увагу збірці димоходу.

Типи цегляних печей з варильною панеллю

Як вже було сказано вище, існує досить великий модельний ряд даного типу конструкцій, які один від одного будуть відрізнятися габаритами, функціональними доповненнями (наприклад, опалювально варильна піч з лежанкою), використовуваними матеріалами, різною конфігурацією основних елементів. Ми просто означимо в нашій статті деякі з них.

  • Піч Волкова. Одна з поширених моделей з розмірами 110×90х244 см, конструкцію якої крім всіх основних елементів входить водяний контур. Цей агрегат може бути використаний і в літній час, на ньому просто можна готувати їжу.
  • Піч Потапова. Тут присутні дві моделі, що відрізняються між собою розмірами. Є велика піч, і є мала. До речі, ось розміри малої пічки – 51 х 64 х 182 див.
  • Піч Жирнова, Стержнева, Кузнєцова і так далі.

Зведення печі

Отже, давайте розберемося зі схемою кладки печі з плитою. Але спочатку скажемо ось що – звести опалювально варильну піч своїми руками – справа складна. Пічники багато років навчаються цьому мистецтву, щоб стати майстрами. Ми не задаємося метою навчити вас цьому майстерності. Ми просто хочемо розповісти, як збирається така установка, щоб ви мали про цьому процесі подання.

Отже, порядовка опалювально варильної печі:

  • В першу чергу заливається фундамент. Він повинен бути окремо стоять і за розмірами верхньої площини бути на 5 см більше, ніж розміри самої печі.
  • Проводиться кладка двох перших рядів, які повинні заповнювати площину повністю.
  • 3-5 ряди формують зольник. У процесі цієї операції можна дверцята від зольника встановить одразу або залишити для неї отвір. Перший варіант краще.
  • Поверх п’ятого ряду зводиться перекриття.
  • Шостий укладається з таким розрахунком, щоб була можливість наростити стінки під колосникові грати.
  • Проводиться установка цієї решітки.
  • Потім піднімаються стінки, які будуть формувати топку. Як тільки вона буде піднята до необхідної висоти, потрібно обкласти її шамотною цеглою. Зверніть увагу, що шов між шамотною цеглою і вогнетривким повинен бути досить великим. До того ж обидва види не скріплюються між собою.
  • Встановлюється дверцята на топкову камеру.
  • Тепер над топкою встановлюються цеглини, зрізані по одному краю. Таким чином, створюється посадочне місце під чавунну варильну плиту.
  • Проводиться установка варильної панелі.
  • Тепер можна піднімати цегельну кладку до необхідної висоти агрегату.

Що стосується димоходу. У даній конструкції він зазвичай виводиться ззаду, тому під нього залишається місце за варильною плитою. Якщо конструкція печі не дуже велика, то димар викладається в півцеглини, покладеного на ребро. Ось така проста конструкція. По суті, це порядовка так званої опалювально варильної печі-малютки.

Якщо у вибраній вами конструкції передбачається встановлення духової шафи або водогрійного бака, тоді доведеться формувати під них ніші за типом топкової камери. Правда, доведеться все це порівняти з габаритами бака або духовки. До речі, і про місце розташування доведеться подбати заздалегідь.

В принципі, невелику опалювально варильну піч-теплушку своїми руками звести буде не дуже важко. Ви самі в цьому змогли переконатися. Але якщо перед вами стоїть завдання споруди більш складного агрегату, то, напевно, перед прийняттям рішення варто сто разів подумати, а чи зможете ви гарантувати якість кінцевого результату. Приміром, двухколпаковая опалювально варильна піч – установка архі складна, тут потрібні не тільки знання схеми і технології зведення. Тут потрібен великий досвід, знання нюансів. Так що пічка печі ворожнечу, коли справа стосується її складання.

І ще два моменти, на які хотілося б звернути вашу увагу.

  1. Існує досить великий ряд цегельних печей, в конструкції яких можуть бути встановлені варильні панелі. У них є два варіанти: з панеллю і без такої. Сюди можна віднести відомі пічки: шведку, голландку, печі-каміни і інші.
  2. У металевій категорії ми вже згадали про печі тривалого горіння. Ніколи не плутайте їх з піролізного печами, в яких топкова камера розділена на дві частини. В одній тліють дрова, у другій згорають піролізні гази. У печах тривалого горіння процес піролізу присутній, але в їх конструкціях немає поділу топки. В одній камері згоряють і дрова, і піролізні гази.

Висновок по темі

Ми зробили акцент у цій статті на печі з підвищеною функціональністю. Їх можна використовувати і в якості обігрівача, і в якості місця, на якому готується їжа. Агрегати даної категорії в даний час досить популярні. Це і зрозуміло.

Але тут постає інше питання, наскільки вони ефективні, і яка їх вартість. Щодо ефективності можна сказати так – все залежить від складності агрегату. Навіть якщо проводити порівняння традиційних дров’яних печей, то можна зіставити буржуйку з піччю тривалого горіння. Чим простіше конструкція, тим вона малоэффективнее.

З вартістю те ж саме. Чим складніший виріб, тим він дорожчий. Звичайно, не забуваємо і про габарити конструкції, про її потужності. Це також впливає на фінансові витрати.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code